czwartek, 17 listopada 2011

Chicken curry

Czas przygotowania: 60 min.

Bardzo prosta potrawa i smaczna. Szybka do przyrządzenia a też w smaku dość oryginalna. Polecam!

Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie" styczeń 2008.



Składniki:

- 1/2 szklanki ryżu basmati
- szklanka zielonego groszku mrożonego lub marchewki z groszkiem
- 30 dkg pieczarek
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 70 dag grillowanego kurczaka (my dodajemy smażonego lub gotowanego)
- 1/2 szklanki bulionu
- 1/2 szklanki białego wina (opcjonalnie, można dodać wody lub więcej bulionu)
- 1/2 szklanki śmietany kremówki lub 18%
- 2 łyżeczki mąki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- przyprawy: cukier, pieprz

Wykonanie:

Ryż opłukać, zagotować w szklance osolonej wody. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać groszek lub marchewkę z groszkiem (bez rozmrażania).
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, usmażyć na oleju. Grzyby posypać sproszkowanym curry. Po trzech minutach wlać bulion i wino. Gotować jeszcze 5 minut.
Kurczaka obrać ze skóry, mięso oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Jeśli się nie używa kurczaka grillowanego, pokroić kurczaka w kawałki i usmażyć lub ugotować.
Mięso i śmietanę z mąką dodać do sosu grzybowego. Skropić sosem z cytryny, przyprawić pieprzem i szczyptą cukru. Ryż z groszkiem lub marchewką i groszkiem odsączyć i połączyć z kurczakiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz