poniedziałek, 12 września 2011

Chilli con carne

Czas przygotowania: 1.30 min.
Czas pieczenia: 60 min.

Potrawa dość pracochłonna ale warta zachodu.
Przepis pochodzi od Jenni Fleetwood "main courses classics".




Składniki:
mięso:
- 1kg wołowiny
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 300ml czerwonego wina (opcjonalnie, można zastąpić bulionem)
- 300ml bulionu wołowego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- gorzka czekolada (opcjonalnie)
- przyprawy: pieprz i sól
fasola:
- 1 cebula
- 1 papryczka chilli lub przyprawa chilli w proszku albo tabasco
- 2 puszki czerwonej fasoli (2x400g)
- 1 puszka pomidorów krojonych (400g)
topping:
- 6 świeżych pomidorów
- 1 zielone chilli
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
- 150ml śmietany homogenizowanej 12% lub naturalnego jogurtu
dodatkowo:
-ryż

Wykonanie:

Mięso: Mięso i cebulę pokrój w małą kostkę. Podsmaż cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę aż będą miękkie ale nie zbrązowione. Mięso oprósz mąką. Podsmaż mięso partiami. Połącz z cebulą i czosnkiem. Dodaj wino, bulion i przecier pomidorowy. Zagotuj do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut aż wołowina zmięknie. 
Fasola: Pokrój cebulę oraz papryczkę chilli z usuniętymi pestkami w kostkę. Podsmaż aż zmięknie, dodaj odcedzoną i przepłukaną fasolę oraz pomidory. Gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut.
Topping: Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Usuń pestki z chilli i również pokrój w kostkę. Poszatkuj szczypiorek. Zmieszaj pomidory, chilli i szczypiorek.
Ugotuj ryż.
Wyłóż na talerz w następującej kolejności: ryż, warstwa mięsa, następnie fasola, na fasolę topping. Na koniec nałóż śmietanę.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz