poniedziałek, 19 września 2011

Ciasto marchewkowe

Czas przygotowania: min.
Czas pieczenia: min.

Do niedawna jedyne ciasto które potrafiłam zrobić i bardzo długo było to tzw moje ciasto popisowe! Mimo że udało mi się upiec kilka nowych bardzo dobrych ciast, to nadal pozostaje na liście ulubionych. Jest bardzo smaczne i przynosi londyńskie wspomnienia!
Przepis znalazłam kilka lat temu na stronie BBC, teraz już go tam nie ma, albo ja go nie mogę znaleźć. Całe szczęście skopiowałam do mojego notatnika ;)

Foremka: okrągła o średnicy 23cm.

Składniki:
ciasto:
- 250g masła
- 375g drobnego cukru
- starta skórka z 2 pomarańczy
- 4 jajka
- 450g startej marchewki
- 150g migdałów lub orzechów pekan
- 1 łyżka zapachu waniliowego lub cukier waniliowy
- sok z 1 pomarańcza
- 250g mąki
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka soli
lukier (daję połowę składników):
- 225g tłustego białego serka (daję Philadelphię) w temperaturze pokojowej
- 65g masła w temperaturze pokojowej
- 400g cukru pudru
- 1 łyżeczka zapachu waniliowego

Wykonanie:

Ciasto: Ubić masło, cukier i skórkę pomarańczową. Powoli dodawać jajka, ubijając dobrze po każdym dodaniu aż połączy się z resztą składników dopiero dodać następne. Dodać startą marchewkę i posiekane orzechy lub migdały, zamieszać. Dodać zapach i sok z pomarańcza, zamieszać. Następnie w odrębnym naczyniu przesiać mąkę, połączyć z sodą, przyprawą do piernika i solą, wsypać do przygotowywanego ciasta. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki. Piec 45-60 minut w temperaturze 180*C. Piec do suchego patyczka i aż boki ciasta będą odchodzić od foremki.
Lukier: Ubić serek i masło do gładkości. Dodać zapach  i stopniowo dodawać cukier. Ubijać do gładkości.
Górę ciasta posmarować lukrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz