środa, 14 września 2011

Cordon Bleu

Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie" kwiecień 2010.

Foremka:

Składniki:

- 4 kotlety (np z cielęciny lub ze schabu po ok. 150g każdy)

- 4 plastry szynki
- 4 plastry ementaleru
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- 6 łyżek bułki tartej
- sól i pieprz

Wykonanie:

Kotlety umyć wysuszyć i delikatnie rozbić tłuczkiem. Następnie na każdym rozłożyć po 1 plastrze szynki i sera, złożyć na pół, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jaja rozkłócić. Kotlety panierować najpierw w mące, następnie w jajach, a na koniec w bułce tartej. Nadmiar panierki otrzepać.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Kotlety obsmażyć z obu stron. Następnie dodać masło i roztopić. Od czasu do czasu spienionym masłem polewać kotlety. Smażyć aż panierka będzie brązowa.
Zalecane żeby podawać z ziemniakami puree i duszonymi pieczarkami z dymką w sosie śmietanowym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz