poniedziałek, 12 września 2011

Enchilada wołowa

Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 50 min.

Moja słabość do kuchni meksykańskiej pochodzi jeszcze z czasów studenckich kiedy często bywałam w krakowskim Taco na rynku. Enchilada z sałatkami, buritto, taco i zupa meksykańska to były moje ulubione potrawy. Wtedy zaczęłam poszukiwania dobrego przepisu na te smakołyki. Znalazłam przepis na Internecie za czasów londyńskich i naszych pierwszych samodzielnych doświadczeń kulinarnych. Niestety nie pamiętam strony z której go wzięłam. Przepis jest troszkę zmodyfikowany do naszego smaku i stopnia ostrości jaki lubimy. Enchilady wychodzą wyśmienite, częstą robimy do nich sałatkę z białej kapusty z sosem jogurtowo-czosnkowym.

<zdjęcie> - niestety nie mam zdjęcia tej potrawy, dodam przy następne okazji

Foremka: naczynie żaroodporne 26x36.

Składniki na 8 porcji:
farsz:
- 300g zmielonej wołowiny
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
- opcjionalnie niecała łyżeczka chilli
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 mała puszka kukurydzy
sos czosnkowy:
- 4 do 6 ząbków czosnku 
- 1/3 szklanki masła lub margaryny
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wywaru wołowego (z kostki rosołowej)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka przyprawy chilli
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
- 8 tortilli
- 300g sera żółtego


Wykonanie:

Podsmaż mięso i cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj mąkę, przyprawy i czosnek, dobrze wymieszaj. Dodaj pomidory i doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Dodaj kukurydzę, wymieszaj.
W międzyczasie zacznij przygotowywać sos, podsmaż do miękkości czosnek z masłem. Dodaj mąkę mieszaj do połączenia się składników. Stopniowo dodaj wywar. Gotuj przez 2 minuty aż zaczną się pojawiać pęcherzyki. Dodaj pomidory i przyprawy. Chwile jeszcze gotuj żeby się przegryzły.
Przelej trochę sosu (około 1 szklanki) do naczynia żaroodpornego tak żeby pokryć dno.
Na środek tortilli nałóż 1 kopiatą łyżkę masy mięsnej, dodaj 1 do 2 łyżek startego sera żółtego i zawiń tortillę w rolki. Ułóż tortille w naczyniu żaroodpornym jedna koło drugiej.
Przykryj pozostałym sosem. Przykryj naczynie i piecz w 200*C przez 30-35 minut.
Następnie posyp pozostałym startym serem. Piecz bez przykrycia przez 10-15 minut aż ser się stopi.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz