Czas pieczenia: 10 min.
Przepis na tą zapiekankę dostałam od Ewy, mojej przyjaciółki. Pamiętam że było to na początku naszej (mojej z mężem) fascynacji gotowaniem, jeszcze za czasów jak byliśmy w Londynie. Bardzo kaloryczna potrawa ale też smaczna i prosta w wykonaniu. Można ją nazwać tzw potrawą awaryjną kiedy potrzeba coś szybko ugotować z łatwo dostępnych składników.
<zdjęcie> - niestety nie mam zdjęcia tej potrawy, dodam przy następne okazji ;)
Foremka: naczynie żaroodporne 2,4l
Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 350-450 ml śmietany 30%
- 450g pieczarek lub innych grzybów
- duża cebula
- kilka ząbków czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, bazylia, papryka w proszku
- olej do smażenia
- tłuszcz i bułka tarta do posmarowania naczynia żaroodpornego
- 450g pieczarek lub innych grzybów
- duża cebula
- kilka ząbków czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, bazylia, papryka w proszku
- olej do smażenia
- tłuszcz i bułka tarta do posmarowania naczynia żaroodpornego
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i obsmażyć (nie do miękkości) szybko na oleju. Posolić. Śmietanę zagotować w dużym garnku. Do gotującej się śmietany dodać obsmażone ziemniaki i na małym ogniu jeszcze chwilkę gotować.
Podsmażyć grzyby z cebulą pokrojoną w kostkę i czosnkiem przeciśniętym przez praskę lub pokrojonym w kostkę. Posolić i dodać do śmietany z ziemniakami.
Wszystko razem jeszcze pogotować, dodać zioła, pieprz, paprykę.
Przelać do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem i obsypanego bułką tartą. Zapiekać w piekarniku około 10 min w 170*C.
A potem się to zjada albo samo albo ze świerzym pomidorem lub ogórkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz