poniedziałek, 12 września 2011

Zupa meksykańska

Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 45 - 60 min.

Jadłam tą zupkę kiedyś u koleżanki z którą za czasów studenckich bywałam w krakowskim Taco. Później jak naszła mnie ochota to skomponowałam ją sama. Bardzo smaczna, syta i szybka potrawa. W sam raz na zimowy obiadek.

<zdjęcie> - niestety nie mam zdjęcia tej potrawy, dodam przy następne okazji

Składniki:

- 300g mielonego mięsa wołowego
- 300g pieczarek
- puszka pomidorów
- puszka fasoli czerwonej
- 3-4 ząbków czosnku
- 200g startego sera żółtego
- przyprawy: sól, przyprawa do zup np Kucharek, chili

Wykonanie:

Mięso gotujemy w 2l wody. Dodajemy czosnek. Pieczarki płuczemy, obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do mięsa. Jak mięso i pieczarki są już mniej więcej ugotowane dodajemy pomidory i fasolę razem z zalewą. Gotujemy jeszcze chwilę i doprawiamy do smaku. Ilość chili zależy od indywidualnych upodobań. Po dodaniu chili zupkę jeszcze chwilę pogotować żeby nabrała ostrości.
Ser dodajemy do gorącej zupki już na talerzu. Podajemy z pieczywem najlepiej ciemnym np bułką graham.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz