Czas gotowania: 40-50 min.
Od dawna chciałam ugotować zupkę z botwinką. Wreszcie znalazłam przepis! Polecam.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie" lipiec 2010.
Składniki:
- 4 spore buraki
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- sok z cytryny
- kilka ziaren pieprzu
- 2 pęczki botwinki
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany
- ziemniaki
- pęczek dymki
- łyżka masła
- 4 jajka na tawrdo
- 1/2 łyżeczki soli
- sok z cytryny
- kilka ziaren pieprzu
- 2 pęczki botwinki
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany
- ziemniaki
- pęczek dymki
- łyżka masła
- 4 jajka na tawrdo
Wykonanie:
Buraki obrać, umyć, pokroić w ćwiartki. Zagotować w 2l wody z dodatkiem cukru, soli, soku z cytryny i ziaren pieprzu. Botwinkę dokładnie umyć, osączyć, posiekać. Buraki i pieprz wyjąć z wywaru, włożyć botwinkę, gotować 10 minut. Zdjąć z ognia, wymieszać ze śmietaną. Zimniaki obrać, umyć i ugotować. Dymkę pokroić, udusić na maśle. Botwinkę podawać z ćwiartkami jajek na twrdo oraz z ziemniakami z cebulką. My dodaliśmy ziemniaczki do zupki zamiast podawać z boku z cebulką.
*Wywar można również ugotować na nóżce kurczaka.
Smacznego!
uwielbiam...pamiętam jak robiła ją moja mama...
OdpowiedzUsuń