sobota, 10 września 2011

Muffinki z budyniem

Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 20-30 min.

Są to pierwsze moje muffinki. Wyszły i są to ulubione muffinki mojego męża. Teraz każde następne do nich porównuje :) Ciasto jest takie jakby babka piaskowa i ta czekoladka w środku mmmm.....

Przepis pochodzi od ewa-r.



Foremka: do muffinek

Składniki:

- 1 budyń (waniliowy, śmietankowy lub czekoladowy)
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 150 g masła lub margaryny
- 160 g cukru
- 170 ml mleka
- 2 jajka
- czekolada (mleczna lub biała) 
Wykonanie:

Uwagi: z doświadczenia lepiej cukier zmieszać z mąką a nie dodawać do masła. Warto dodać skórkę startą z połowy cytryny do składników suchych. Wersje można robić z różnym wkładem nie tylko budyniem. Można z owocami, nutellą itp.
Ugotować gęsty budyń z mniejszą ilością mleka (ok 250 - 300 ml) .
 Masło roztapiamy i rozpuszczamy w nim cukier, studzimy.
W jednej misce mieszamy składniki suche mąkę , proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. W drugiej misce mieszamy jajka z mlekiem (uwaga mleko nie może być bardzo zimne żeby się masło nie ścięło).
Do suchych składników dodać mleko z jajkami, masło z cukrem - wymieszać (ale nie za długo , ciasto powinno mieć grudkowatą konsystencję).
Przygotowane ciasto nakładamy (jest dość gęste) na dno foremek (na ok 1 cm), na to nakładamy budyń  i kostkę czekolady. Zakrywamy muffinki pozostałym ciastem.
Wstawiamy do gorącego piekarnika (190-200 oC ) i pieczemy ok. 20-30 min.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Muffiny z budyniem... brzmi bardzo dobrze:)Oj, chyba rozpocznę już sezon muffinkowy:) Jakoś na jesień zawsze zbiera mnie na to małe co nie co:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja uwielbiam muffiny! Ale z budyniem jeszcze nie próbowałam, pomysł fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alinka, deserowo,
    Naprawdę polecam te muffinki, są pyszniutkie i nie zapomnijcie o czekoladce - to jest cały sekret ich smaku ;)

    OdpowiedzUsuń