Czas pieczenia: min.
Tej odmiany pasztetu jeszcze nie robiliśmy, przepis dostaliśmy od mojego teścia. Jak zrobimy to dołączymy zdjęcie ;)
Foremka: keksówka
Składniki:
- 20 dag wątróbka drobiowa
- 30 dag boczku chudego niewędzonego
- 50 dag indyka lub kury
- kilka suszonych grzybków
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 1/2 selera
- 1 pietruszka
- 1 bułka
- 10 dag słoniny
- 3-4 jajka
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.
- 50 dag indyka lub kury
- kilka suszonych grzybków
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 1/2 selera
- 1 pietruszka
- 1 bułka
- 10 dag słoniny
- 3-4 jajka
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.
Mięso (oprócz wątróbki) i boczek pokroić, zalać szklanką wody, dodać warzywa, grzybki i przyprawy, gotować przez 1 godzinę. Wyciągnąć mięso, odstawić do ostudzenia. Warzywa wyrzucić. Oczyścić wątróbkę i gotować w wywarze przez 10 minut. Wyciągnąć wątróbkę. Wrzucić słoninę i gotować przez 5 minut. Wyciągnąć słoninę. Bułkę namoczyć w wywarze i wycisnąć. Zmielić mięso, wątróbkę i bułkę na drobnym sitku. Dodać 3-4 jajka. Foremkę wysmarować tłuszczem, dno wyłożyć słoniną pokrojoną w plasterki. Przełożyć do foremki masę mięsną i piec w 200*C około godziny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz