poniedziałek, 19 września 2011

Pasztet wieprzowo-cielęcy

Czas przygotowania: min.
Czas pieczenia: 60 min.

Pasztet tradycyjny według przepisu mojego teścia wykonywany dwa razy w roku przez mojego Pawła dla podtrzymania tradycji i dla smaku.



Foremka: keksówka

Składniki:

- 50 dag cielęciny (wołowiny) - kark, łopatka nerkowa
- 40 dag wątroby cielęcej lub wieprzowej
- 25 dag surowego boczku lub podgardla wieprzowego
- 6 dag słoniny
- 1 dag grzybów suszonych
- 10 dag włoszczyzny (cebula, marchewka, pietruszka)
- 6 dag bułki
- 4 jajka
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, gałka muszkatałowa, imbir, sól)
- tłuszcz do formy

Wykonanie:

Mięso (oprócz wątroby), boczek, warzywa, grzyby i przyprawy zalać wodą do przykrycia. Gotować około 1,5 godziny. Następnie wyciągnąć mięso z wody i pozostawić do ostudzenia, warzywa wyrzucić. W powstałym wywarze ugotować słoninę przez 20 minut. Wątrobę oczyścić, pokroić w plastry, zalać wywarem i gotować przez 5 minut. Bułkę zamoczyć w wywarze. Wszystkie składniki zmielić dwa razy. Dodać jajka, doprawić i dodać wywar. Foremkę nasmarować tłuszczem i wyłożyć pokrojoną w plastry słoniną. Masę mięsną przełożyć do foremki do 3/4 wysokości. Piec około godziny w 200*C.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz