poniedziałek, 19 września 2011

Sernik "Małgosi" z brzoskwiniami i kruszonką

Czas przygotowania: min.
Czas pieczenia: min.

Przepis na ten serniczek jest od mojej mamy. Nazywa się tak od imienia mojej siostry dla której mama zawsze go piecze ;)

Foremka: okrągła o średnicy 24cm

Składniki:
spód:
- 30 dag mąki
- 10 dag cukru
- 10 dag tłuszczu
- 1 jajko
- 2-3 łyżki śmietany
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
- 1/2 kg sera (President)
- 5 dag masła
- 2 jajka
- budyń waniliowy
- 15 dag cukru pudru
- cukier waniliowy
- skórka z pomarańcza (opcjonalnie)
- rodzynki (opcjonalnie)
- 2-3 krople zapachu migdałowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżka kaszy manny
kruszonka:
- 1.5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kostki masła
dodatkowo:
- brzoskwinie z puszki

Wykonanie:

Spód: Mąkę przesiać z prszkiem do pieczenia do miski, dodać cukier puder i tłuszcz, wymieszać. Dodać jajka, wymieszać. Dodać śmietanę, wymieszać. Rozwałkować. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki.
Ser: Jajka rozdzielić. Masło zmiksować, dodać po łyżce sera, cukru, cukru waniliowego i żółtek. Następnie dodać budyń, proszek do pieczenia, kaszę mannę, zapach i ewentualnie skórkę pomarańczową i rodzynki. Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do sera i wymieszać łyżką. Masę serową wylać na przygotowany w foremce spód. Brzoskwinie odsączyć i dokładnie osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na serze.
Kruszonka: Wymieszać składniki trąc w dłoniach. Nie zagniatamy. Poszpać wierzch ciasta.
Piec 60 minut w temperaturze 60*C.

 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz