Czas pieczenia: 60 min.
Nie wiedziałam co upiec a poprzedniego ciasta właśnie jedliśmy ostatni kawałek. Padło na ciasto kokosowe wybrane przez mojego męża z listy moich do zrobienia. O dziwo nie sernik!!! Trochę sceptycznie podeszłam do lukru, nigdy nie robiłam a opis był trochę mało szczegółowy a i tak bardziej w moich myślach pasowała do tego ciasta czekolada więc zrobiłam polewę czekoladową i tylko mały skrawek z lukrem do spróbowania. Wrażenia bardzo pozytywne :)
Proporcje zmienione do wymiarów mojej foremki ale można było myślę spokojnie robić w wersji oryginalnej.
Przepis pochodzi od edysia79.
Foremka: okrągła o średnicy 23cm.
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru (można dać mniej)
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (dałam cukier waniliowy)
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanka wiórków kokosowych
- 3/4 szklanka mleka kokosowego
polewa lukrowa:
- 2-3 łyżek soku z cytryny
- mleko
polewa czekoladowa:
- 1/4 kostki masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka kakao
Wykonanie:
Tortownicę o średnicy wysmarować masłem i wyłożyć papierem. Można posypać mielonymi migdałami lub bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.Ciasto: Mikserem połączyć miękkie masło, drobny cukier i ekstrakt z wanilii. Utrzeć na białą i puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku cały czas miksując.
Dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną, wiórki kokosowe oraz mleko kokosowe. Składniki wymieszać.Masę wlać do przygotowanej formy i piec przez 1 godzinę.
Po ostudzeniu polać lukrem lub polewą czekoladową. Posypać wiórkami kokosowymi.
Lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i mlekiem (dodając mleko w takiej ilości, aby otrzymać gęsty lukier).
Polewa czekoladowa: Składniki na polewę wrzucić do garnka, po rozpuszczeniu margaryny (masła) całość gotować 4 minuty (nie krócej bo polewa może nie zgęstnieć) ciągle mieszając.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz