piątek, 14 października 2011

Szaszłyki wieprzowe

Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 45 min.




Foremka: naczynie żaroodporne 26x36.

Składniki (porcja na 6 szaszłyków):

- 60 dkg mięsa wieprzowego (polędwica, szynka lub łopatka)
- 50 dkg boczku wędzonego
- 2 czerwone papryki
- 6 małych cebuli
- sól i pieprz
- patyczki na szaszłyki
Wykonanie:

Mięsa wymyć i oczyścić. Mięso i boczek pokroić w 2-centymetrowe kwadraty. Paprykę wymyć i oczyścić z pestek. Pokroić również w 2-centymetrowe kwadraty. Cebule obrać i pokroić w plastry. Składniki nabijać na patyczki do szaszłyków na przemian: mięso, boczek, cebula, papryka itd. Posolić i popieprzyć. Piec w 200*"C przez 45 minut. W połowie przewrócić.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. wlasnie szukalam przepisu na wieprzowe szaszlyki...zapisuje i chetnie skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Życzę smacznego! To specjalność mojego męża, polecam gorąco, są pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń