wtorek, 18 października 2011

Kurczak w sosie kokosowym a la chicken Korma

Czas przygotowania: 50 min.
Czas pieczenia: 1.15 min.

Długo poszukiwaliśmy przepisu na to nasze ulubione Indyjskie danie. Zawsze daleko odbiegaliśmy od oryginału. Teraz zupełnie przypadkowo zostało nam trochę mleka kokosowego i postanowiliśmy zaeksperymentwać. Wyszło obłędnie! Jesteśmy bardzo zadowoleni z rezultatu, warto było :)



Foremka: naczynie żaroodporne 2,4l

Składniki:

- 2 piersi kurczaka
- 100g wiórków kokosowych
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 100 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka curry
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz

Wykonanie:

Piersi kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Doprawić pieprzem, solą i curry. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i podpiec około 30 minut w temperaturze 200*C. Zalać bulionem i dusić przez kolejne 15 minut. Następnie wlać mleko kokosowe i dodać wiórki kokosowe. Gotować 15 minut. Dosłodzić do smaku. Dodać sok z cytryny. Śmietanę rozrobić z mąką na gładką masę. Zahartować sosem z kurczaka. Stopniowo dodawać aby się nie ścięła. Gotować jeszcze przez 15 minut.
Podawać z ryżem ugotowanym z marchewką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz