Czas pieczenia: 25 min.
Miałam ochotę na coś z kremem. Sięgnęłam po karpatkę z torebki Dr Oetkera i w sumie jestem średnio zadowolona. Niestety masa mi się ścięła ale może to wynik mojego małego doświadczenia w tego rodzaju ciastach :( Następnym razem zrobię z przepisu dorotus76.
Proporcje na cisto dostosowane do mojej foremki.
Foremka: 20x32
Składniki:
ciasto:
- 3/4 szklanki wody
- 90g masła
- 3/4 szklanki mąki
- 4 jajka
- 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki
- 4 jajka
- 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
- krem tradycyjny budyniowy Dr Oetkera- 250ml śmietany kremówki
- 1/2 l mleka
Wykonanie:
Ciasto Wodę zagotować z dodatkiem masła. Do wrzącej wody wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, gotować na małym ogniu, ucierając 1 minutę, aż do utworzenia się cista kuli. Ciasto wystudzić, wbić kolejno jajka, dokładnie ucierając mikserem. Dodać proszek do pieczenia. Blachę wysmarować tłuszczem, połowę ciasta rozsmarować łyżką. Podpiec 10 minut. Nie otwierać piekarnika. Następnie zmniejszyć temperaturę do 170*C i piec jeszcze 10-15 minut. Drugą część ciasta upiec tak samo. Wystudzone blaty przełożyć kremem.
Krem Z 0,5 l mleka przelać połowę do wysokiego naczynia i rozmieszać w nim zawartość torebki kremu budyniowego tradycyjnego Dr Oetkera. Pozostałe mleko zagotować. Odsunąć mleko z ognia, wlać rozprowadzony krem i ciągle mieszając zagotować. Wlać do miski i odstawić do ostygnięcia. 250ml śmietanki ubić na sztywno.Wystudzoną masę kremową zmiksować dodając bitą śmietanę.
Smacznego!
Wygląda bardzo smakowicie. Będę musiał ją zrobić - dawno nie jadłem karpatki a to takie dobre ciasto :)
OdpowiedzUsuńdo tej pory jadlam tylko karpatke "z proszku". Czas na zwykla :)
OdpowiedzUsuńOooo to jest moj smak z dziecinstwa, zapomniany trzeba to zmienic i powrocic do tamtych slodkich czasow i mamusinej karpatki... mniam..
OdpowiedzUsuń