poniedziałek, 31 października 2011

Pischinger czyli andrut w kilku odsłonach

Przepisywałam przepisy z mojego notatnika i trafiłam na przepis mojej mamy (nr 1) kakaowy andrut. Później przypomniałam sobie że moja babcia robiła najpyszniejszy i pamiętam że był z mlekiem w proszku. Wrzuciłam hasło w Internet i od razu wpadłam na przepis mirosix i wiewóry i to jest to (nr 2)! Kolejny jest hitem mojej mamy którym uwiodła moich teściów (nr 3) - andrut z krówką. Wszystkie wspaniałe i łatwe w wykonaniu ;)
Na zdjeciu nr 2 :)


Numer 1 - andrut kakaowy
Czas przygotowania: 40 min.

Składniki:

- paczka wafli
- 1/2l mleka
- 250g cukru
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżka kakao

Wykonanie:

Mleko z cukrem gotować aż zacznie gęstnieć (około 20 minut). Następnie dodać masło i kakao, już nie gotować. Powstałą masą posmarować wafle. Pozostawić na 12 godzin najlepiej przyciśnięte czymś ciężkim.

Numer 2 - andrut kakaowy z mlekiem w proszku wersja 1
Czas przygotowania: 40 min.


Składniki:

- paczka wafli
- 1 szklanka mleka
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka w proszku
- 2-3 łyżki kakao

Wykonanie:


Zagotować cukier, masło oraz mleko. Ostudzić. Następnie dodać kakao oraz mleko w proszku. Dokładnie wymieszać. Przekładać wafle masą. Wafle pozostawić w chłodnym miejscu, a następnie pokroić.

Numer 2 - andrut kakaowy z mlekiem w proszku wersja 2
Czas przygotowania: 40 min.

Składniki:
- paczka wafli

- 100g masła
- 200g mleka w proszku
- 1 szklanka cukru
- 3 pełne łyżki kakao
- 80 ml wody
 
Wykonanie:


Masło z wodą i cukrem gotujemy w rondelku. Dodajemy do nich mleko w proszku i kakao. Jeżeli masa jest zbyt płynna dosypujemy mleka w proszku. Smarujemy wafle i sklejamy. Obciążamy czymś ciężkim, by dobrze się skleiły, pozostawiamy na kilka godzin i kroimy na kawałki.

Numer 3 - andrut z krówką
Czas przygotowania: 2.20 min. (w tym czas gotowania mleka)


Składniki:

- paczka wafli
- 1 puszka zagęszczonego mleka słodzonego

Wykonanie:
 
Puszkę mleka gotować przez 2 godziny. Ostudzić. Nie otwierać puszki aż do ostudzenia!
Następnie powstałą masą posmarować wafle. Pozostawić na 12 godzin najlepiej przyciśnięte czymś ciężkim.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. ja tez chce takiego wafelka:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wafelki ze zdjęcia wyglądają zupełnie jak te, które pamiętam z dzieciństwa, robione przez moich rodziców... aż buzia sama mi się uśmiecha na ich widok ;)

    OdpowiedzUsuń