Czas pieczenia: 20 min.
Bardzo dobre kruchutkie rogaliczki z marmoladą różaną. Moje ulubione ciasteczka do kawy. Najbardziej czasochłonne jest formowanie rogalików ale raz na czas warto.
Foremka: blacha z pieca
Składniki (na 27 rogalików):
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 20 dkg masła
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżka gęstej śmietany
- 1/4 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- marmolada różana
- 20 dkg masła
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżka gęstej śmietany
- 1/4 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- marmolada różana
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Wsadzić do woreczka i do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na części. Każdą część rozwałkować i wyciąć koło wielkości dużego płaskiego talerza. Podzielić koło tak jak pizzę na 8 części. Na każdej części dać po około 3/4 łyżeczki marmolady różanej. Zawijać trójkąt ku środkowi tworząc w ten sposób rogalik. Zakleić końce. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej rogaliki. Piec około 20 minut w 190*C do zarumienienia. Posypać cukrem pudrem po wystudzeniu.
Smacznego!
Trochę pracy, ale za to jaki smak! Super wyglądają!
OdpowiedzUsuńjuz sie czestuje, mniammm:)
OdpowiedzUsuń