piątek, 28 października 2011

Kruche rogaliki z marmoladą

Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 20 min.

Bardzo dobre kruchutkie rogaliczki z marmoladą różaną. Moje ulubione ciasteczka do kawy. Najbardziej czasochłonne jest formowanie rogalików ale raz na czas warto.




Foremka: blacha z pieca

Składniki (na 27 rogalików):

- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 20 dkg masła
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżka gęstej śmietany
- 1/4 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- marmolada różana



Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Wsadzić do woreczka i do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na części. Każdą część rozwałkować i wyciąć koło wielkości dużego płaskiego talerza. Podzielić koło tak jak pizzę na 8 części. Na każdej części dać po około 3/4 łyżeczki marmolady różanej. Zawijać trójkąt ku środkowi tworząc w ten sposób rogalik. Zakleić końce. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej rogaliki. Piec około 20 minut w 190*C do zarumienienia. Posypać cukrem pudrem po wystudzeniu.
Smacznego!

2 komentarze: