środa, 26 października 2011

Knedle z mięsem

Czas przygotowania: 3 godz.
Czas gotowania: 6-8 min.

Bardzo pracochłonne ale warto było. Jestem zachwycona, dokładnie trafiłam w to na co miałam ochotę :)




Składniki (na ok. 30 knedli):
ciasto:
- 1,5 kg ziemniaków
- 3 szklanki mąki (albo trochę więcej jeśli ziemniaki są wilgotne)
- 2 jajka
- sól
masa mięsna:
- 800g łopatki wieprzowej
- 2 małe cebule
- olej
- sól i pieprz
dodatkowo:
- cebula
- 1/2 kostki masła

Wykonanie:



Masa mięsna Miso umyć, oczyścić i ugotować z solą. Ostdzone mięso zmielić. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć. Wymieszać z mięsem i doprawić do smaku.
Knedle: Ziemniaki ugotować i zmielić. Ziemniaki przełożyć na stolnicę, wbić jajko, dodać mąkę, szczyptę soli, zagnieść jednolite ciasto. Ciasto powinno być sprężyste i nie klejąc jeśli potrzeba dodać trochę więcej mąki. Fragment odkroić, uformować z niego wałek o średnicy ok. 4 cm i kroić w kawałki po 3 cm. Kawałki ciasta rozpłaszczyć na okrągłe placuszki. Na każdy nakładać 1,5 łyżeczki masy mięsnej. Ciasto zalepić i nadać całości kulisy kształt. W ten sam sposób przygotować knedle z reszty ciasta. Knedle wrzucać do osolonego wrzątku z dodatkiem oleju, gotować 6-8 minut od ponownego zawrzenia wody. Wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową.
Cebulę pokroić w kostkę. Masło roztopić i podpiec na nim cebulkę. Przed podaniem polać knedle.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz