Czas pieczenia: 10 min.
Na zdjęciu klasyczna pizza z kleksami maskarpone. Nasza ulubiona ;)
Foremka: blacha z pieca
Składniki:
ciasto na dwie pizze o wymiarach :
- 1/2 kg mąki
- 1/2 kostki drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- mleko
- woda (opcjonalnie)
- sól
topping klasyczny:
- przecier pomidorowy- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- mleko
- woda (opcjonalnie)
- sól
topping klasyczny:
- zioła prowansalskie
- 25 dag startego sera żółtego
- 250g pieczarek
- salami paprykowe
topping mozzarella:
- przecier pomidorowy
- zioła prowansalskie
- 2 kulki sera mozzarella
- 25 dag startego sera żółtego
- 250g pieczarek
- szynka, salami, boczek
topping maskarpone:
- przecier pomidorowy
- 125g maskarpone
- zioła prowansalskie
- 25 dag startego sera żółtego
- 250g pieczarek
- szynka, salami, boczek
Wykonanie:
W małym kubku rozrobić drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1-2 łyżeczek mleka. Do dużej miski wsypać mąkę, zrobić dziurkę na środku i wlać rozczyn z drożdży. Zostawić na 10 minut. Następnie dodać jajko i 1 łyżeczkę soli. Dolać mleko lub wodę lub wodę z mlekiem (dodaję mleko) i rozrabiać ciasto. Można ugniatać samemu i następnie pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny. Ja używam maszyny. Po połączeniu składników wkładam do maszyny Moulinex i włączam program 13. Program trwa około 1,5 godziny (wyrabianie i wyrastanie) ja jednak zwykle jeśli mam czas zostawiam trochę dłużej do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części. Jedną można zamrozić na następny raz. Drugą rozwałkować i rozciągać w dłoniach. Ciasto ma być w miarę cienkie. Ciasto przełożyć na blachę i nakładać topping. Topping polecam nakładać w następującej kolejności:
1. Posmarować ciasto przecierem pomidorowym (bardzo cienko).
2. W przypadku toppingu maskarpone, nałożyć warstwę maskarpone. Będzie się mieszać z przecierem ale to nie szkodzi.
3. Posypać startym serem żółtym.
4. W przypadku toppingu mozzarella, ułożyć plastry mozzarelli.
5. Ułożyć pieczarki (gęsto) pocięte w plasterki.
6. Ułożyć plasterki szynki, salami lub boczku.
7. Czasami (poza toppingiem maskarpone) nakładam kilka łyżeczek serka maskarpone to i tam. Nadaje to pizzy ciekawy smaczek.
Dzięki takiemu ułożeniu wędlinka na wierzchu jest podpieczona i chrupiąca ;)
Podawać z ketchupem.
Smacznego!
Najlepsza pizza to ta najprostsza :-) Pyszności!
OdpowiedzUsuń