środa, 19 października 2011

Pulpety z sosem

Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 30 min.





Składniki (na 15 małych pulpecików):
pulpety:
40 dkg mięsa mieszanego (np 1 pierś kurczaka i 20 dkg łopatki)
- bułka kajzerka
- bułka tarta
- 1 jajko
- 1 cebula
- łyżeczka majeranku
- pieprz i sól
- 1 łyżka kaszy manny
sos koperkowy:
- 1/2 l bulionu drobiowego
- natka koperku
- 3-4 łyzki śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
- cukier i cytryna

Wykonanie:

Pulepty Mięso umyć, oczyścić i zmielić. Bułkę namoczyć, odcisnąć i zmielić. Cebulę zetrzeć na papkę. Mięso, bułkę, cebulę i jajko połączyć. Doprawić pieprzem, solą i majerankiem. Dodać kaszę mannę i bułkę tartą do otrzymania odpowiedniej konsystencji masy mięsnej. Formować kuleczki i obtaczać w mące. Bulion zagotować. Dolać wody tak żeby pulpety po wrzuceniu do garnka były przykryte. Włożyć pulpety. Gotować około 20 minut.
Po ugotowaniu pulpety wyciągnać a powstały wywar wykorzystać jako bazę do sosu.
Sos koperkowy Koperek drobno posiekać. Wrzucić do wywaru i gotować 2-3 minuty. Następnie mąkę rozrobić ze śmietaną. Zahartować wywarem. Stopniowo dodać do wywaru żeby się śmietana nie ścięła. Doprawić do smaku.
Można podawać z ziemniaczkami, ryżem czy kaszą. Jako dodatek pasuje marchewka na gęsto lub buraczki puree.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz