Czas gotowania: 2-3 godz.
Czas pieczenia: 1-1.5 godz.
Tak dokładnie Golonkowa Niedziela specjalnie na życzenie mojego kochango męża cała rodzinka robiła golonki. Moja mama golonkę gotowaną, moj maz golonkę pieczoną w piwie a tata przyniósł gotowe golonki pieczone z Biedronki. Wszystkie wyśmienite podawane z kapustą mojej mamy i ziemniaczkami okraszonymi podsmażoną kiełbaską. No i do tego zimne piwko. Wiem, wiem, szczyt niezdrowej diety, ale co tam raz na czas.... Jedzenia było jak na święta, ruszać się nie mogliśmy ale jacy szczęśliwi ;)
Paweł opierał się na przepisie malinki118. Mama oczywiście przepis autorski.
*ta z lewej to pieczona Pawła a z prawej gotowana mamy ;)
Składniki na wersję Pawła:
- 2 golonki
- 10 ząbków czosnku (5 na każdą golonkę)
- 12 płaskich łyżeczek soli (6 na każdą golonkę)
- 4 łyżeczki papryki w proszku(2 na każdą golonkę)
- 10 ziarenek pieprzu (5 na każdą golonkę)
- 6 ziarenek ziela angielskiego (3 szt na każdą golonkę)
- 4 liście laurowe (2 szt na każdą golonkę)
- butelka piwa (u nas Lech)
- 12 płaskich łyżeczek soli (6 na każdą golonkę)
- 4 łyżeczki papryki w proszku(2 na każdą golonkę)
- 10 ziarenek pieprzu (5 na każdą golonkę)
- 6 ziarenek ziela angielskiego (3 szt na każdą golonkę)
- 4 liście laurowe (2 szt na każdą golonkę)
- butelka piwa (u nas Lech)
Golonkę dokładnie wypłukać i posypać obficie solą. Ząbki czosnku obrać i pociąć na cienkie plasterki i obłożyć nimi posoloną golonkę. Włożyć do garnka i do lodówki na 3 - 4 dni (my włożyliśmy na 2 dni i wystarczyło). Każdego dnia rano i wieczorem przewracać w garnku i polewać powstałą solanką.
Po tym czasie golonkę dokładnie wypułkać. Do dużego garnka wlać wodę dodać ziarenka pieprzu, angielskie ziele, liście laurowe i zagotować. Do gotującej się wody włożyć golonkę. Ważne, żeby włożyć ją do gotującej się wody, bo wtedy cały smak zostanie w mięsie. Nie ma potrzeby solić, bo golonka jest słona z peklowania.
Gotować około 2 - 3h w zależności od wielkości - widelec musi gładko wchodzić w mięsko.
Po ugotowaniu wyjąć z wywaru i przełożyć na blaszkę, lub naczynie żaroodporne. Jak wystygnie skórę naciąć w kosteczkę, ale nie do końca, polać piwem i posypać czerwoną papryką.
Piec w piekarniku około 1 - 1,5 w 170 - 200 *C (obserwować jak się przyrumienia) co jakiś czas podlewając piwem i obracając.
Składniki na wersję mamy:
- 2 golonki
- 2 ząbki czosnku (1 na każdą golonkę)
- 4 płaskich łyżeczek soli (2 na każdą golonkę)
- 10 ziarenek pieprzu (5 na każdą golonkę)
- 6 ziarenek ziela angielskiego (3 szt na każdą golonkę)
- 4 liście laurowe (2 szt na każdą golonkę)
- 2 łyżeczki cukru (1 na każdą golonkę)
- 4 płaskich łyżeczek soli (2 na każdą golonkę)
- 10 ziarenek pieprzu (5 na każdą golonkę)
- 6 ziarenek ziela angielskiego (3 szt na każdą golonkę)
- 4 liście laurowe (2 szt na każdą golonkę)
- 2 łyżeczki cukru (1 na każdą golonkę)
Golonkę dokładnie wypłukać. Ząbki czosnku obrać i pociąć na cienkie plasterki. Do dużego garnka wlać wodę dodać czosnek, sól, ziarenka pieprzu, angielskie ziele, liście laurowe i zagotować. Do gotującej się wody włożyć golonkę. Gotować około 2 - 3h w zależności od wielkości - widelec musi gładko wchodzić w mięsko.
Wszystkie rodzaje można podawać z ziemniaczkami i kapustką. Dodatkowo pasuje oczywiście chrzan i musztarda. Można też podać oczywiście tylko z chlebkiem.
Smacznego!
uwielbiam golonkę :)
OdpowiedzUsuń