Czas pieczenia: 30 min.
Przepis od mojej teściowej, zawsze wykonywany przez mojego Pawełka. Cudownie smakuje, bardzo polecam. Danie efektowne i bardzo proste!
Foremka: naczynie żaroodporne 26x36.
Składniki (na 4 porcje):
- 4-8 udek kurczaka bez kości (ilość zależy od tego ile będzie na osobę)
- 4-8 łyżeczek sezamu (zależy od ilości udek)
- 4-8 łyżeczek słonecznika (zależy od ilości udek)
- przecier pomidorowy
- 10 dkg sera żółtego np Gouda
- czosnek świeży przeciśnięty przez praskę lub w proszku (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- wykałaczki
- 4-8 łyżeczek słonecznika (zależy od ilości udek)
- przecier pomidorowy
- 10 dkg sera żółtego np Gouda
- czosnek świeży przeciśnięty przez praskę lub w proszku (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- wykałaczki
Udka umyć, usunąć kości jeśli jakieś są (my kupujemy gotowe filety z udek). Wetrzeć w udka sól, pieprz i czosnek. Każde udko posmarować z jednej strony cienką warstwą przecieru pomidorowego. Każde udko posypać po około 1 łyżeczce sezamu i słonecznika. Ser pokroić w słupki o szerokości około 1 cm i długości około 3 cm (zależy od wielkości udka). Ser ułożyć na środku każdego udka. Udka złożyć na pół i spiąć wykałaczkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Nie ma potrzeby natłuszczania naczynia. Piec w 200*C około 30 minut.
Tym razem podaliśmy z ryżem i surówką marchewkowo-brzoskwiniową z jogurtem.
Smacznego!
Mam dwa opakowania kotletów z udek i chciałabym zrobić to danie, mam jednak pewną wątpliwość.
OdpowiedzUsuńCzy strona posmarowana przecierem i posypana słonecznikiem u sezamem jest stroną wewnętrzną czy zewnętrzną. Na telefonie nie widzę zbyt dobrze zdjęć.
Mam nadzieję, że doczekam się odpowiedzi, bo danie planuję na niedzielny obiad. Pozdrawiam