Czasem nas tak weźmie na tradycyjne nasze polskie tłuste gotowanie. Dzisiaj kotlety mielone u mnie w domu nazywane sznyclami.
Składniki (na 8 kotletów):
- 40 dkg mięsa wieprzowego (np łopatki)
- bułka kajzerka
- bułka tarta
- 1 jajko
- 1 cebula
- łyżeczka majeranku
- pieprz i 1 pełna łyżeczka soli
- 1 łyżka kaszy manny
- olej do smażenia
- bułka tarta
- 1 jajko
- 1 cebula
- łyżeczka majeranku
- pieprz i 1 pełna łyżeczka soli
- 1 łyżka kaszy manny
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso umyć, oczyścić i zmielić. Bułkę namoczyć, odcisnąć i zmielić. Cebulę zetrzeć na papkę. Mięso, bułkę, cebulę i jajko połączyć. Doprawić pieprzem, solą i majerankiem. Dodać kaszę mannę i bułkę tartą do otrzymania odpowiedniej konsystencji masy mięsnej. Formować kuleczki i obtaczać w buce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.
Podawać z ziemniaczkami puree. Jako dodatek pasuje cała gama marchewka na gęsto, buraczki puree lub mizeria którą my dzisiaj wybraliśmy. Jutro będzie ogórek kiszony.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz