poniedziałek, 28 listopada 2011

Warkocz z kurczaka i porów

Czas przygotowania: 90 min.
Czas pieczenia: 30 min.


Ciekawe danie, smak interesujący ale wydaje mi się że cytryna za bardzo zdominowała pozostałe smaki. Następnym razem raczej dodamy mniej skórki z cytryny.

Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie" marzec 2010.




Foremka: zwykła blacha z pieca

Składniki:

- 1kg pieczonego kurczaka (lub smażonego, lub gotowanego) 
- 2 pory
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 15 dag pieczarek
- 20 dag kremowego sera z niebieską pleśnią
- skórka otarta z cytryny
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 50 dag mrożonego ciasta francuskiego
- 1 jajko
- sól i pieprz

Wykonanie:

Z kurczaka usunąć skórę i kości. My robimy zwykle piersi kurczaka podsmażane lub gotowane więc są już bez kości i skóry. Mięso pokroić. Pory obrać, pokroić w talarki. Czosnek obrać, posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Pory i czosnek smażyć na maśle 10 minut. Dodać pieczarki i smażyć jeszcze 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać pokruszony ser, skórkę z cytryny, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszać lekko podgrzewając. Gdy masa lekko przestygnie, wymieszać ją z kurczakiem. Ciasto rozmrozić w lodówce. Płat ciasta rozwałkować na prostokąt 35x25 cm, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nadzienie ułożyć wzdłuż na środku ciasta i uformować pozostawiając 10 cm marginesy ze wszystkich stron. Boki ciasta ponacinać ukośnie co 2 cm. Krawędzie ciasta posmarować rozmąconym jajkiem. Paski ciasta spleść ponad nadzieniem jak warkocz. Zlepić dolne i górne krawędzie. Posmarować wszystko resztą jajka. Piec 15 minut w temperaturze 200*C. Zmniejszyć temperaturę do 190*C i piec jeszcze 15 minut, aż się zarumieni i stanie się chrupiące. Po upieczeniu pozostawić na blasze jeszcze 10 minut i przełożyć na deskę lub półmisek.
Zastanawialiśmy się nad dodatkiem do tego dania i zdecydowaliśmy sie na sałatkę z selera naciowego. Bardzo dobrze współgrała.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz