Czas gotowania: 2 godz.
Nasza ulubiona zupka. Bardzo warzywna aż słodziutka od warzyw. Lubimy jak jest w niej dużo różności jest dość syta więc stanowi dla nas pełny obiad. Ta wersja jest z ziemniaczkami ale czasem zastępujemy je makaronem, kluskami lanymi lub kaszą jęczmienną.
Składniki:
- 2 udka z kurczaka na wywar
- 2 marchewki, 1 pietruszka, ćwiartka selera, cebula, 2 ząbki czosnku na wywar
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- paczka kalafiora mrożonego (kupujemy Hortex)
- 1/2 paczki fasolki szparagowej mrożonej (kupujemy Hortex)
- mała puszka zielonego groszku Bonduelle
- 1/2 kg ziemniaków
- natka koperku
- natka pietruszki
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz
- vegeta (opcjonalnie)
- 2 marchewki, 1 pietruszka, ćwiartka selera, cebula, 2 ząbki czosnku na wywar
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- paczka kalafiora mrożonego (kupujemy Hortex)
- 1/2 paczki fasolki szparagowej mrożonej (kupujemy Hortex)
- mała puszka zielonego groszku Bonduelle
- 1/2 kg ziemniaków
- natka koperku
- natka pietruszki
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz
- vegeta (opcjonalnie)
Udka umyć. Włożyć do garnka i zalać 1.5 l wody. Dodać obrane warzywa na wywar. Dodać kilka gałązek koperku. Posolić około 3/4 łyżki. Nie doprowadzać do wrzenia. Gotować aż mięso i warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu udka i warzywa usunąć z wywaru.
Poyostae warzywa obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki. Ziemniaki pokroić w kostkę. Pokrojoną marchewkę, pietruszkę i ziemniaki oraz kalafiora i fasolkę dodać do wywaru. Nie doprowadzając do wrzenia gotować do miękkości (ja osobiście lubię lekko twardawe). Dodać groszek, posiekany koperek i pietruszkę. Pogotować chwilkę ok 5 min. Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Dosolić i dopieprzyć do smaku. Ewentualnie doda vegetę.
Mięso z kurczaka obrać (najlepiej jak jest jeszcze ciepły). Do podawanej zupy dodać kurczaka. Posiekać koperek i pietruszkę. Dodać do podawanej zupy.
Smacznego!
Ja tez lubię taka zupke, bardzo jarzynowa az slodziutka ... mniammm..
OdpowiedzUsuń