czwartek, 29 grudnia 2011

Ciasto czekoladowe z nutą piernikową

Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 70 min.

Ciasto godne polecenia. Bardzo smaczne i naprawdę żałuję że napiekłyśmy tyle ciast z mamą w tym roku bo nie mogłam się niczym tak do końca nasycić. Taki już widać jest urok Świąt. Przepis publikuję dzisiaj na chybcika specjalnie dla koleżanki mojego Pawła bo chyba ma zamiar upiec je w weekend i jestem pewna że się skusi jak zobaczy jakie jest łatwe wykonanie ;)

Przepis pochodzi od mimigotuje.



Foremka: okrągła o średnicy 24cm.

Składniki:

- 3 jajka
- 2 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka oleju
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao- 3 łyżki dżemu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika

- 1/2 łyżeczki cynamonu


Wykonanie:

Wszystko wrzucamy do miski i za pomocą miksera łączymy na jednolitą masę. wlewamy do blaszki (może być zarówno tortownica jak i blaszka prostokątna) i piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. (po 60 minutach placek nadal był płynny więc zwiększyłam temperaturę do 200*C i piekłam jeszcze 10 minut)

Wierzch ciasta można udekorować polewą i dowolnymi dodatkami.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz