wtorek, 20 grudnia 2011

Tarta z porem i boczkiem

Czas przygotowania: 120 min.
Czas pieczenia: 55 min.

Och, myślałam że będzie mniej pracochłonne. Bardzo smaczne ale jak dla mnie za dużo roboty....

Przepis pochodzi od Blondies in the kitchen.



Foremka: okrągła do tarty o średnicy 25cm.

Składniki:
spód:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- Szczypta soli i pieprzu
- ½ szklanki wody
- 1 żółtko (opcjonalnie)
farsz:
- 4 małe pory ( z możliwie długą białą częścią)
- 200g wędzonego boczku
- 150g sera z niebieską pleśnią
- 1,5 szklanki śmietanki 18%
- 2 jajka
- gałka muszkatałowa (opcjonalnie)
- sól, pieprz

Wykonanie:

Wszystkie składniki na spód wymieszać dokładnie i zagnieść ciasto. Powinna powstać jednolita kulka, którą na minimum 30 min wkładamy do lodówki. Boczek pokroić w drobną kostkę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni by wytopić tłuszcz. Z porów odciąć górne części, białe łodygi pokroić w talarki. Dorzucić do boczku, dolać odrobinę wody i dusić na średnim ogniu 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem, odstawić na kilka minut.
Przygotować śmietanową polewę: jajka roztrzepać, zmieszać ze śmietaną, dodać gałkę i pieprz. Wkruszyć ser pleśniowy, a następnie dobrze rozmieszać masę (najlepiej rozcierać ser w śmietanie widelcem lub użyć blendera).

Ciasto rozwałkowujemy i wkładamy na okrągła foremkę (foremkę należy wcześniej posmarować cienko masłem). Delikatnie nakłuwamy ciasto widelcem na całej powierzchni. Podpiekamy przez około 15 minut w 170 -180*C.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Bezpośrednio na ciasto wyłożyć pory z boczkiem, a następnie zalać masą serowo-śmietanową. Piec tartę przez 20 minut, nastepnie zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 170 stopni i dopiekać przez kolejne 15-20 minut (aż wierzch się lekko zarumieni).




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz