Składniki:
- 4 udka kurze
- 3 litry wody
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- seler
- por
- groszek konserwowy
- 4 ząbki czosnku
- 1 paczka żelatyny
- 2 kostki bulionowe
- ziele angielskie, liść laurowy
- 3 litry wody
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- seler
- por
- groszek konserwowy
- 4 ząbki czosnku
- 1 paczka żelatyny
- 2 kostki bulionowe
- ziele angielskie, liść laurowy
Udka umyć i oczyścić. Włożyć do garnka i zalać 3 litrami wody. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i 2 kostki bulionowe. Gotować przez 1 godzinę. 20 minut przed końcem gotowania dodać warzywa (por, marchewka, pietruszka, seler). Po ugotowaniu warzywa i mięso wyłowić z wywaru. Wywar przelać przez sitko aby oczyścić go z szumowin. Do gorącego wywaru dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Oddzielić mięso od kości i poporcjować do salaterek na galaretę. Marchewkę pokroi w kostkę lub paski (resztę warzyw nie będzie potrzebne) i dodać do salaterek. Groszek odcedzić i dodać do salaterek. Wywar zagotować i dodać do niego żelatynę. Nie gotować. Zalać wywarem salaterki. Po ostudzeniu pozostawić w lodówce do zastygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz