niedziela, 12 lutego 2012

Gofry drożdżowe

Czas przygotowania: 30 min.

Przepis pochodzi od dorotus76.




Składniki (na 5 gofrów):

- 3/4 szklanki mleka
- 4 łyżki dobrego masła
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2/3 łyżeczki suchych drożdży lub 6g świeżych
- 1 duże jajko
- kilka kropel olejku waniliowego
- cukier puder do posypania lub konfitury

Wykonanie:

Mąkę przesiać. Masło rozpuścić w mleku, na małym ogniu. Nie może być gorące, by nie zabiło drożdży. Wymieszać suche składniki, następnie ubić razem z mlekiem. Dodać jajko roztrzepane z olejkiem, jeszcze raz ubić do dobrego połączenia składników. Przykryć folią, wstawić do lodówki na noc (12 - 24 h).
Nakładać do dobrze rozgrzanej gofrownicy.

Smacznego!

1 komentarz: