niedziela, 19 sierpnia 2012

Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami

Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 30 min.

Inspiracja z pojedynku Pascal - Okrasa.

Przepis pochodzi od
kuchnialidla.pl.



Foremka: forma do tarty

Składniki:
  

  • ciasto francuskie: 200 g
  • jajka: 5 szt.
  • śmietana 30%: 100 ml
  • pomidory sparzone, zahartowane, bez skórek, bez gniazd, pokrojone w drobną kostkę : 340 g
  • łosoś wędzony: 150 g
  • szczypiorek: 0,5 pęczka
  • mozzarella: 185 g
  • masło: 5 g
  • mąka: 5 g
  • bazylia: 5 listków
  • sól: do smaku
  • pieprz: do smaku

  • Wykonanie:

    Dla 4 osób



    Czas przygotowania: 15 min
    Czas schłodzenia: 20 min
    Czas pieczenia: około 25-30 min
    * Przygotuj formę na tartę.
    * Rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół).
    Przygotowanie:
    Pokrojone w kostkę pomidory (sparzone, zahartowane, bez gniazd i skórek) odstawiamy na bok. Do miski wbijamy jaja, dodajemy śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy w misce widelcem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy.
    Formę do tarty smarujemy masłem od środka. Odstawiamy na bok.
    Schłodzone ciasto francuskie delikatnie wałkujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być cienkie). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Za pomocą wałka usuwamy wystające brzegi ciasta (formę z ciastem możemy również wstawić do zamrażalnika na około 20 min w celu uzyskania lepszego efektu).
    Na cieście rozkładamy łososia, pokrojoną mozzarellę (tworzymy wachlarz z kawałków łososia i mozzarelli) i wszystko posypujemy szczypiorkiem. Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy mieszanką jajek i śmietany. Dodajemy kilka porwanych listków świeżej bazylii.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół) przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany).
    Upieczoną tartę ozdabiamy listkami bazylii.

    Smacznego!

    2 komentarze:

    1. Kasiu, tarta wygląda wspaniale i z pewnością cudownie smakuje!
      Pysznie u Ciebie!
      Pozdrawiam:)

      OdpowiedzUsuń
    2. Pysznie wygląda, tarty nie robiłam, ale schab Okrasy, wyszedł równie smacznie:)

      OdpowiedzUsuń