Czas przygotowania: 1 godz. jeśli bulion jest gotowy
Przepis pochodzi od Agatka gotuje i smakuje.
Składniki:
- ok. 1/2 kg pieczarek
- 3 ziemniaki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cebula
- 1 1/2 litra bulionu drobiowego
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- szczypta tymianku
- gęsta śmietana do dekoracji
Wykonanie:
Pieczarki umyć, odsączyć z wody i pokroić w kostkę. Przesmażyć na maśle lub oliwie, pod koniec posolić.
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę.
Ziemniaki i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i zalać wodą, dodać rosołki, wszystko razem gotować.
Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodać pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wrzucić serek topiony i zagotować.
Na koniec zupę zmiksować blenderem.
Podawać z kleksami gęstej śmietany.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz