poniedziałek, 16 września 2013

Zupa pieczarkowa krem

Czas przygotowania: 1 godz. jeśli bulion jest gotowy


Przepis pochodzi od Agatka gotuje i smakuje.




Składniki:

- ok. 1/2 kg pieczarek
- 3 ziemniaki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cebula
- 1 1/2 litra bulionu drobiowego
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- szczypta tymianku
- gęsta śmietana do dekoracji

Wykonanie:

Pieczarki umyć, odsączyć z wody i pokroić w kostkę. Przesmażyć na maśle lub oliwie, pod koniec posolić.
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę.
Ziemniaki i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i zalać wodą, dodać rosołki, wszystko razem gotować.
Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodać pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wrzucić serek topiony i zagotować.
Na koniec zupę zmiksować blenderem.
Podawać z kleksami gęstej śmietany.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz