czwartek, 10 października 2013

kotlety rybne

Czas przygotowania: 40 min.


Składniki:

- 600g mrożonej ryby w kostkach
- 1 jajko
- bułka kajzerka
- cebula
- sól (łyżeczka) i pieprz do przyprawienia
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki mąki
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
 
Wykonanie:

Rybę rozmrozć i zmielić. Bułke namoczyć w wodzie, odcisnąć i zmielić. Bułkę i rybę wymieszać. Cebulę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach (na papkę). Cebulę dodać do ryby. Masę posolić i popieprzyć. Dodać bułkę tartą i mąkę. Jeśli kosystencja jest zbyt rzadka dodać więcej bułki i mąki. Formować kuleczki i obtaczać w bułce tartej. Spłaszczyć. Smażyć na oleju

Do masy mięsnej można dodać poszatkowaną pietruszkę lub inną zieleninę np koperek.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz