czwartek, 10 października 2013

Tagiatelle z łososiem w sosie śmietanowym

Czas przygotowania: 40 min.

Składniki:

- łosoś (ok. 650g ze skórą)
- makaron tagiatelle
- około 450g śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu
- rukola
- pomidorki koktailowe (około 250g)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej
- łyżeczka masła
- pieprz, sól.
 
Wykonanie:

Łososia oczyścić, posolić i upiec w pekarniku (200 stopni około 15-20 minut). Cebulę zeszklić na oleju z łyżeczką masła. Dodać czosnek przeciśniety przez praskę. Następnie dodać śmietanę. Zostawić 1/3 szklanki śmietany i rozrobić w niej mąkę. Dodać do reszty sosu. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Łososia pociąć w kostke lub podrobić widelcami według preferencji. Wmieszać delikatnie do sosu.
Makaron zagotować.
Makaron zalać sosem. Wkroić pomidorki i rukolę.
Ewentulanie popieprzyć świerzo mielonym pieprzem według preferencji.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz