czwartek, 10 października 2013

Zupa kalafiorowa krem


Przepis pochodzi od Smakowite Dania.




Składniki:

- 1 cebula
- 1 duży seler (dodaliśmy pół selera)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 małe kalafiory
- 1 ząbek czosnku (dodaliśmy 3 ząbki)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- szczypta białego pieprzu
- szczypta bazylii
- szczypta tymianku


Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę.
Marchewkę i pietruszkę w plastry a seler w kostkę. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki.
W garnku rozpuszczamy masło i oliwę dodajemy cebulę , pozostałe warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek , dusimy często mieszając. Dodajemy 6 szklanek wody , sól i gotujemy do miękkości warzyw , doprawiamy solą , białym pieprzem , przyprawą curry dodajemy szczyptę bazylii i tymianku .
Gdy zupa będzie już ugotowana i przestudzona dokładnie ją miksujemy blenderem.
Podajemy gorącą z grzankami, groszkiem ptysiowym lub solo.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz