czwartek, 10 października 2013

Zupa brokułowa kem

Czas przygotowania: 1 godz jeśli bulion jest gotowy

Składniki:

- 2 duże brokuły
- 1 l bulionu
- 2 marchewki (lub marchewki z gotowania bulionu)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku.
- śmietana 18% lub nawet lepiej 12%
- masło
- kilka kulek ziela angielskiego (dodałam 4) i 2 listki laurowe
- serek topiony (nie dodałam ale myśle że można dodać)
- sól i pieprz

Wykonanie:

Brokuły umyć. Ugotować w bulionie około 10 minut. Jeśli nie mamy marchewki z bulionu to razem z brokułami ugotować marchew. Dodać ziele angielskie i listki laurowe.
Jak brokuły będą miekkie wyciągnąć ziele i listki.
Na maśle zeszklić pokrojoną cebulę i przeciśniety przez praskę czosnek.
Dodać do brokułów. Dodać marchewkę z bulionu (jeśli mamy z bulionu i nie gotowaliśmy z brokułami).
Doprawić solą, pieprzem. Wrzucić serek topiony (opcjonalnie) i zagotować.
Na koniec zupę zmiksować blenderem.
Podawać z kleksami gęstej śmietany


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz