czwartek, 10 października 2013

Zupa marchewkowa krem - ostra

Czas przygotowania: 1 godz jeśli bulion jest gotowy


Przepis pochodzi od Wielkie Żarcie


Składniki:

- 0,5 kg marchewki
- świeży imbir - kawałek ok. 1 cm
- papryczka chili lub chili w proszku (według smaku- 0,5 łyżeczki)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 15 g masła - łyżka (do zeszklenia cebulki i do uprażenia płatków)
- bulion warzywny lub woda
- 50 g płatków migdałowych

Wykonanie:

Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę i rozdrobniony czosnek.
Imbir stary na małych otworach tarki, papryczkę lub proszek chili dodać do cebuli (zupa powinna być ostra, jednak paprykę warto dodawać stopniowo i probować, czy smak nam odpowiada). Dodać marchewkę, wlać ok. jednego litra wody lub bulionu. Posolić. Gotować do miękkosci marchewki - ok 20 min. Zblendować.

Na pozostałym maśle uprażyć płatki migdałowe. Trzeba uważać - mają nieprzyjemny zwyczaj przypalania się. Posypywać tuż przed podaniem.

Zupa jest bardzo gęsta - nie ma potrzeby jej dodatkowo zagęszczać, nie ma również potrzeby zaprawiać jej śmietaną.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz