Czas gotowania: 30 min.
Najlepszy schab ever. Soczysty i przepyszny do obiadu i do chelba!
Przepis pochodzi od Proste Potrawy.
Składniki:
- 1 kg mięsa
- 2 litry wody
- 1/3 szklanki soli
- 1 łyżka cukru
- pół płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- pół płaskiej łyżeczki mielonego ziołowego pieprzu
- 6 pokrojonych ząbków czosnku (my daliśmy 2 ząbki)
- 2łyżki majonezu
- 1 liść laurowy
- 10 sztuk ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki kolendry
Wykonanie:- 1/3 szklanki soli
- 1 łyżka cukru
- pół płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- pół płaskiej łyżeczki mielonego ziołowego pieprzu
- 6 pokrojonych ząbków czosnku (my daliśmy 2 ząbki)
- 2łyżki majonezu
- 1 liść laurowy
- 10 sztuk ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki kolendry
W ciągu dnia przygotować zalewę z wszystkimi przyprawami. (oprócz miesa)
Zalewa po ugotowaniu stygnie i wieczorem wkładamy do zimnej umyte mięso.
Mięso gotujemy 15 minut od momentu zawrzenia zalewy.
Po tym czasie mięso w zalewie wyłączamy i pozwalamy, by mięso leżało i stygło w niej do rana.
Rano ponownie gotujemy mięso przez 15 minut od momentu zawrzenia zalewy (pilnujemy tego czasu).
Ugotowane mięso wyjmujemy dopiero po całkowitym wystygnięciu zalewy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz