sobota, 4 stycznia 2014

Słoikówka - wieprzowina ze słoika


Przepis mieszany pochodzi z Gotuj Skutecznie i Proste Potrawy.

<zdjęcie>

Foremka:

Składniki:

- 1.5 kg łopatki
- 2 łyżeczki soli
- 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
- pieprz
- ziele angielskie
- liści laurowych
- kulki jałowca
- majeranek
- smalec

Wykonanie:

Mięso umyć i drobno pokroić w kostkę. Podzielić na dwie porcje. Do każdej porcji dodać po 1 łyżeczce soli, 3/4 łyżeczki pieprzu i przeciśniętym przez praskę małym ząbku czosnku. Do jednej z porcji dodać 2 kipiate łyżeczki majeranku i 4 rozgniecione ziarena jałowca.Do drugiej porcji dodać 4 ziarna ziela angielskiego i 4 ziarena jałowca.
Każdą porcję dobrze wymieszać tak jak na kotlety mielone. Pozostawić na dobę w chłodnym miejscu.

Po tym czasie mięso wkładać do czystych, suchych słoików do wysokości 3/4 objętości. Dobrze uciskać, między kawałkami nie powinno być powietrza. Do każdego słoika dodać po liściu laurowym. Na wierzch dać po dwie łyżki smalcu. Zakręcić słoiki.

Słoiki wstawić do garnka tak żeby się nie stykały (można oddzielić pieluchą). Zalać zimną wodą do wysokości mięsa i gotować na bardzo małym ogniu ( ma ledwie "pyrkać") , proces pasteryzacji pierwszego dnia trwa około 90-120 min. Pozostawić w garnku do całkowitego ostygnięcia. A i dobrze by słoiki były dość szerokie u góry.

Dla pewności mięso pasteryzować w temp. 100 stopni C -jeszcze przez kolejne 2 dni, ale już tylko po 60 min.

Smacznego!

1 komentarz: