wtorek, 14 stycznia 2014

Indyk w wermucie

Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie" marzec 2009.

Foremka: naczynie żaroodporne 2,4l

Składniki:

- 1.5 kg udźca z indyka

- 20 dag suszonych owoców (rodzynki, jabłka, gruszki, śliwki, morele)
- 2 szklanki wina vermouth
- sól i pieprz 
Wykonanie:

Umyte i osuszone mięso natrzeć solą i pieprzem, zawinąć w folię spożywczą, zostawić na około 1 godzinę. Owoce umyć i wymieszać z dwoma szklankami wina. Następnie mięso włożyć do żaroodpornego naczynia, wylać na mięso owoce razem z winem, przykryć, wstawić do nagrzanego do temperatury 200*C piekarnika. Piec około godziny pod przykryciem, polewając powstałym sosem. Następnie odkryć, zmniejszyć temperaturę do 180*C, polewać sosem. Owoce wraz z powstałym sosem zmiksować najlepiej blenderem. Powstanie gęsty sos.
Mięso podawać z ryżem i sosem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz