sobota, 4 stycznia 2014

Pieczona karkówka

Przepis pochodzi z Domowej Kuchni Aniki.



Foremka: naczynie żaroodporne

Składniki:
 
- 1,5 kg karkówki
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- łyżeczka kolendry
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka papryki ostrej
- pieprz cayenne ( 1/3 łyżeczki )
- pieprz czarny mielony ( 1/4 łyżeczki )
- rozmaryn ( 1/2 łyżeczki)
- łyżeczka majeranku
- 4 - 5 łyżek oleju




Wykonanie:

Z przypraw i oleju przygotowujemy marynatę, którą nacieramy umyte mięso. Mięso w przyprawach wkładamy do dużej miski ( ja odr razu wkładam do formy, w której będzie się piec ), zabezpieczamy dokładnie folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.Na drugi dzień mięso wyjmujemy z lodówki, przykrywamy przykrywką ( ja używam naczynia ceramicznego ze szklaną przykrywką z dziurką ) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 2 godziny ( mniejsze kawałki nieco krócej ). Ok 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę, aby odparował nieco płyn z mięsa i karkówka ładnie się zrumieniła. Mięso podajemy np z ziemniakami i ulubioną surówką. Można dodatkowo przyrządzić sos np pieczeniowy, choć karkówka jest soczystym , miękkim mięsem, które bez sosu tez jest smaczne. Karkówkę przed krojeniem należy nieco wystudzić. Na drugi dzień karkówkę pokrojoną w plastry można odgrzać w sosie pieczeniowym i też jest doskonała. Karkówka upieczona w ten sposób jest też pyszną domową wędliną, która po wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce doskonale się kroi i świetnie smakuje z pieczywem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz