poniedziałek, 20 stycznia 2014

Owsiane ciasteczka

Przepis pochodzi od Mała Cukierenka.

 
 


Foremka: blacha z pieca

Składniki:

Składniki na około 22 duże ciasteczka:
- 200g masła w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych

- 1/2 szklanki posiekanych bakalii
 

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z sodą, solą.
Masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać.
Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma.
Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (między ciasteczkami proszę zachować odstępy). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC na funkcji termoobieg i piec przez około 17 minut (na funkcji góra-dół 180oC). Podawać przestygnięte.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz