Foremka: blacha z pieca
Składniki:
Składniki na około 22 duże
ciasteczka:
- 200g masła w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki posiekanych bakalii
- 200g masła w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki posiekanych bakalii
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z sodą, solą.
Masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać.
Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma.
Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (między ciasteczkami proszę zachować odstępy). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC na funkcji termoobieg i piec przez około 17 minut (na funkcji góra-dół 180oC). Podawać przestygnięte.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz