sobota, 1 lutego 2014

Pieczone pierogi

Przepis pochodzi od Uwaga babcia gotuje.



Foremka: blacha z pieca

Składniki:
na ciasto:

- 500 g mąki pszennej (poznańskiej)
- 250 ml mleka
- 1 jajko całe i 1 żółtko
- 40 ml oleju
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru

farsz:
- kurczak z rosołu
- mascarpone
- przecier pomidorowy
- zioła prowansalskie
- tymianek
- sól i pieprz
- chili

Wykonanie:
 

Najpierw przygotuję rozczyn , do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję cukier ( przyśpiesza fermentacje) dodaję trochę letniego mleka ( około 50 ml) i 1 łyżkę mąki wszystko razem mieszam.
Miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce
Po tym czasie rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Do takiego rozczynu dodaję resztę składników , mąkę , pozostałe mleko , jedno całe jajko i jedno żółtko, sól i wszystko dokładnie mieszam żeby składniki się połączyły
Gdy składniki się połączą dodaję olej i mieszam aż się wchłonie w ciasto
Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam dłońmi przez około 4 minuty , do momentu aż ciasto będzie odstawało od dłoni ( jeżeli ciasto podczas wyrabiania byłoby za rzadkie i kleiło się bardzo do dłoni to można podsypać blat większą ilością mąki.
Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut żeby ciasto wyrosło ( podwoiło swoją objętość
Po 40 minutach
Ciasto wyjmuję z miski na blat podsypany mąką , przerabiam dłońmi kilka razy i dzielę je na dwie części ( łatwiej będzie je wałkować )
Następnie rozwałkowuję ciasto na grubość około 4 milimetrów
Z tak rozwałkowanego ciasta wycinam kółka za pomocą szklanki (tak jak na pierogi ).
Każdy krążek ciasta biorę do dłoni delikatnie rozciągam i nakładam na niego około 1/2 łyżki stołowej farszu.
Następnie składam na pół i zlepiam brzegi ( tak jak się robi pierogi ).
Tak zlepione pierogi drożdżowego układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( układam dość luźno bo jeszcze wyrosną na jednej blasze mieści się około 15 pierogów)
Blachę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia
Po 15 minutach ( pieczenie )
Pierogi maluję rozmąconym jajkiem za pomocą pędzelka.
Blachę z pierogami drożdżowymi wstawiam na środkową półkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 20 minut – piekłam w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu.

Farsz:
1. zmikelony kurczak z rosołu zmieszany z mascarpone, przecierem pomorowym, doprawiony solą i tymiakiem.
2. zmikelony kurczak z rosołu zmieszany z mascarpone, dopawiony solą i ziołam prowansalskimi.
3. zmikelony kurczak z rosołu zmieszany z mascarpone i dopawiony solą i pieprzem.
4. zmikelony kurczak z rosołu zmieszany z przecierem pomorowym, doprawiony solą i chili.

Smacznego!

2 komentarze: