środa, 19 lutego 2014

Chleb żytni jasny

Pierwsza próba: Chlebuś się przypalił od góry więc pewnie w moim piecu trzeba go piec w 180*C przez 50-60 minut. Nie jestem też pewna czy nie miał za mało mąki - do przetestowania następnym razem. Dodałabym mniej soli - max 1 łyżeczka.
Druga próba: Zaczyn robił się 14 godzin chociaż nie sadzę aby miało to jakikolwiek wpływ na chleb. Dodałam 100 g mąki więcej do ciasta właściwego. Piekłam w 180*C przez 50 minut + 10 minut bez foremki. Soli dałam 1.5 łyżeczki. Efekt lepszy niż za pierwszym razem tylko mam takie wrażenie że ten chleb jest za mało kwaśny, taki trochę bez smaku ale konsystencja wyszła perfekcyjna.


Przepis pochodzi z przepisnachleb.pl

Foremka: keksówka 12x30

Składniki:
Składniki na zaczyn:
- 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 150 g wody
- 1 duża łyżka zakwasu żytniego
Składniki na ciasto właściwe:
- cały zaczyn z dnia poprzedniego
- 400 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 400 g wody
- 2 łyżeczki soli


Wykonanie:

Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 12 godzin. Można zaczyn pozostawić w zwykłym pojemniku plastikowym z przykrywką. Najlepiej zaczyn przygotować wieczorem dnia poprzedzającego wypiek.
Mąkę połączyć z solą, wodą i całym zaczynem przygotowanym dzień wcześniej. Całość wymieszać łyżką. Konsystencja ciasta powinna być raczej luźna, tak aby można było mieszać łyżką (można dodać ewentualnie trochę więcej mąki lub wody w celu osiągnięcia pożądanej gęstości).
Ciasto, od razu po wymieszaniu, przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i wysypanej np. otrębami. Całość szczelnie przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5-2 godzin lub do czasu aż ciasto urośnie niemal do brzegów formy.
Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni C, program „góra + dół”.
Włożyć chleb do gorącego piekarnika (usuwając wcześniej folię spożywczą) i piec ok. 40-50 min lub do czasu gdy chleb będzie ładnie zarumieniony, a postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz