środa, 26 lutego 2014

Prosty chleb pszenny


Przepis pochodzi z przepisnachleb.pl



Składniki:
Składniki na zaczyn:
50 g zakwasu żytniego
200 g maki pszennej chlebowej
100 g wody
Składniki na ciasto właściwe:
- 400g mąki pszennej typ 550 lub 650
- 300g wody
- 1,5 do 2 łyżeczek soli

Wykonanie:

Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 12-14 godzin. Można zaczyn pozostawić w zwykłym pojemniku plastikowym z przykrywką, pamiętając jednak że zaczyn zwiększy swoją objętość. Najlepiej zaczyn przygotować wieczorem dnia poprzedzającego wypiek.
Następnego dnia wymieszać mąkę z wodą i pozostawić na 20-30 minut. Po tym czasie dodać rozdrobniony zaczyn i wymieszać. Następnie do mieszaniny dodać sól (można ją wcześniej rozpuścić w 2-3 łyżkach wody) i dokładnie wyrobić lekko kleiste, sprężyste ciasto. Ciasto powinno lekko lepić się do rąk, jednak nie powinno pozostawać na rękach. Gdyby było zbyt mokre należy dodać odrobinę mąki pszennej – ale nie za dużo.
Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 3 godziny. W trakcie wyrastania ciasto należy dwukrotnie odgazować – co godzinę. Z każdym składaniem ciasto będzie nabierało coraz większej sprężystości i będzie coraz mniej lepkie (zdjęcia poniżej). Podczas składania można delikatnie podsypywać stolnicę mąką.
Po 3 godzinach przełożyć ciasto (łączeniem do góry) do kosza do wyrastania chleba (lub innego naczynia – w zależności od kształtu jaki chcemy nadać – wyłożonego ściereczką i obsypanego mąką). Szczelnie owinąć folią spożywczą i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 3-4 godziny w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni C – wraz z blachą do pieczenia. Wyrośnięty bochenek przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć w kilku miejscach szybkim ruchem ale niezbyt głęboko.
Bezpośrednio przed włożeniem chleba do piekarnika na jego dno wrzucić kilka kostek lodu, który parując zapewni odpowiednią wilgotność w piekarniku. Piec w temperaturze 240 stopni C przez 10 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 220 stopni C i piec jeszcze ok. 20-30 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz