wtorek, 11 marca 2014

Chleb żytni ze śliwką

Wyśmienity! Myślę że najlepiej smakowałby z serami na przykład z serem Camembert albo z niebieska pleśnią... mniam.

Przepis pochodzi z przepisnachleb.pl



Foremka: keksówka

Składniki:
Składniki na zaczyn:
- 150 g zakwasu żytniego
- 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 200 g wody
Składniki na ciasto właściwe:
250 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 200 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 150 g suszonych śliwek


Wykonanie:

Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 16 godzin. Można zaczyn pozostawić w zwykłym pojemniku plastikowym z przykrywką, pamiętając jednak że zaczyn znacznie zwiększy swoją objętość. Najlepiej zaczyn przygotować wieczorem dnia poprzedzającego wypiek.
Przygotowany wcześniej zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami z ciasta właściwego. Wszystko wyrobić bardzo dokładnie by powstało gładkie ciasto. Ciasto mieszać łyżką, ma być dość gęste. W razie potrzeby dodać więcej wody lub mąki jeśli będzie zbyt rzadkie.
Ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 30 cm x 10 cm wyłożonej papierem
do pieczenia, szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 4-6 godzin (lub do momentu gdy chleb wyraźnie urośnie niemal do brzegów formy). Ciasto można również przygotować wieczorem i na noc włożyć do lodówki do wyrośnięcia. W niższej temperaturze będzie wyrastało wolniej i dłużej.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Piec ok. 1 godziny. Przed końcem pieczenia można chleb wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia i dopiec go na samej kratce w piekarniku – do czasu gdy postukany od spodu wyda głuchy odgłos.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz