środa, 12 marca 2014

Udka kurczaka bez kości z kminkiem zapiekane z mieszanką kasz i warzyw

Inwencja własna, następnym razem w zamykanym naczyniu żaroodpornym żeby kurczak nie był suchy. Myślę że można też dodać do kaszy zielony groszek.



Foremka: naczynie żaroodporne z przykrywką

Składniki (na 4 porcje):

12 udek kurczaka bez kości (ilość zależy od tego ile będzie na osobę)
- kminek
- przecier pomidorowy
- kasza gryczana ugotowana 100g
- kasza jęczmienna ugotowana 100g
- 3-4 marchewki
- 3-4 pietruszki
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki majeranku
- 1/4-1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki (nie dodaliśmy bo nie mieliśmy)
- sól i pieprz
- wykałaczki
- olej do wysmarowania naczynia

Wykonanie:

Udka umyć, usunąć kości jeśli jakieś są (my kupujemy gotowe filety z udek). Wetrzeć w udka sól i pieprz. Każde udko posmarować z jednej strony cienką warstwą przecieru pomidorowego. Każde udko posypać po około 1 łyżeczce kminku. Udka złożyć na pół i spiąć wykałaczkami. 
Obie ugotowane kasze zmieszać. Marchew i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w plasterki (większe kawałki w półplasterki). Zmieszać z kaszą. Doprawić ziołami i papryką.
Naczynie posmarować cienką warstwą oleju. Mieszankę z kaszy i warzyw przełożyć na dno naczynia.
Przygotowane udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym na kaszy. Posypać każde udko po wierzchu kminkiem.
Piec w 200*C około 50 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz