środa, 12 marca 2014

Strucle drożdżowe bez nabiału (jajek, mleka, masła)

Superaśne, długo zachowują świeżość, mięciutkie, z trzema rodzajami nadzienia. Przeszły moje oczekiwania, zrobiłam na tłusty czwartek zamiast pączków jako że jestem aktualnie na diecie bez mlecznej i super a myślałam że bez mleka i jajek to będzie jakiś kicz...

Przepis pochodzi od Wypieki i Dania z pasją i Mama na diecie bezmlecznej i Kwesta Smaku



Foremka: blacha z pieca

Składniki:

- 3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- szklanka wody
- 20g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki oleju roślinnego 

- skórka otarta z cytryny

- powidła śliwkowe
marmolada różana
- rodzynki
- cynamon
- 3/4 szklanki cukru pudru 

Wykonanie:

Z wody, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić na około 15minut. Wyrośnięty zaczyn dodać do pozostałych składników. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (na około godzinę).

Można wstawić do lodówki na jedną noc lub maksymalnie na 4 dni.
W dniu pieczenia…wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na stolnicę i uformować kulę. Zawinąć w folię i odłożyć na 20 minut.

Ciasto podzielić na trzy części. Każdą część rozwałkować na duży prostokąt, podsypując w razie konieczności mąką.
Nadzienie 1: Wierzch posmarować roztopią margaryną , posypać najpierw mieszanką cynamonu i cukru, a następnie rodzynkami.Zwinąć ciasto w roladę, rozpoczynając od dłuższego boku. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą w warkocz. Można też zrobić ślimaczki tnąc roladę na plasterki około 2,5 centymetrowe. Przed odstawieniem do wyrośnięcia posmarować olejem.
Nadzienie 2: powidła śliwkowe. Posmarować prostokąt i spleść tak jak w nadzieniu 1.
Nadzienie 3: marmolada różana.  Posmarować prostokąt i spleść tak jak w nadzieniu 1.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w temperaturze 170oC przez około 40 minut. Jeszcze ciepłe posmarować lukrem. Ślimaczki piecze się krócej około 20 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz