Przepis pochodzi od Wypieki i Dania z pasją i Mama na diecie bezmlecznej i Kwesta Smaku
Foremka: blacha z pieca
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- szklanka wody
- 20g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- szklanka wody
- 20g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- skórka otarta z cytryny
- powidła śliwkowe
- marmolada różana
- rodzynki
- cynamon
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki cukru pudru
Z wody, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić na około 15minut. Wyrośnięty zaczyn dodać do pozostałych składników. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (na około godzinę).
Można wstawić do lodówki na jedną noc lub maksymalnie na 4 dni.
W dniu
pieczenia…wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na stolnicę i uformować kulę.
Zawinąć w folię i odłożyć na 20 minut.
Ciasto podzielić na trzy części. Każdą część rozwałkować na duży prostokąt,
podsypując w razie konieczności mąką.
Nadzienie 1: Wierzch posmarować roztopią margaryną ,
posypać najpierw mieszanką cynamonu i cukru, a następnie rodzynkami.Zwinąć ciasto w roladę, rozpoczynając od
dłuższego boku. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców
nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą w warkocz. Można też zrobić ślimaczki tnąc roladę na plasterki około 2,5 centymetrowe. Przed odstawieniem do wyrośnięcia posmarować olejem.
Nadzienie 2: powidła śliwkowe. Posmarować prostokąt i spleść tak jak w nadzieniu 1.
Nadzienie 3: marmolada różana. Posmarować prostokąt i spleść tak jak w nadzieniu 1.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz